Over

charlotte kleyn
© Oof Verschuren
Foto voorpagina © Alina Krasieva


Eten is overal. In mijn leven staat het op nummer één. En dat is al heel lang zo, want bij ons thuis ging het altijd al over eten. Wat wil je, met een culinair schrijver als vader. Tijdens mijn studies geschiedenis en Frans begon ik zelf veel te koken, ik schreef de blog dekokendestudent.nl en ging in mijn vakken ook steeds meer over eten en drinken lezen. De prachtige wereld van de culinaire geschiedenis ging voor me open. Ik schreef er mijn bachelorscripties over en volgde de master Food History aan Universiteit van Tours en de Vrije Universiteit Brussel, bij Peter Scholliers. Ondertussen had ik met veel plezier stage gelopen bij Delicious magazine en als bijbaantje ruim twee jaar meegewerkt aan De Grote Kleyn van mijn vader Onno.

Sinds voorjaar 2017 werk ik fulltime als culinair schrijver, historica, spreker en gids. Ik schrijf vast voor Het Parool, heb een receptencolumn in Trouw, leverde jarenlang een eetrubriek aan Archeologie Magazine en publiceer onder andere in JAN, Bouillon en Tummie. Sinds januari 2020 werk ik daarbij als conservator van de Gastronomische Collecties bij Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Ik sta altijd open voor samenwerkingen en nieuwe opdrachten. Mail me op charlottekleyn@gmail.com.

Boeken!


In oktober 2018 verscheen Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, dat ik schreef met mijn vader, Onno Kleyn, bij Amsterdam University Press. Voor dit boek bestudeerden we een jaar lang een deel van de enorme collectie historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam. Aan de hand van verschillende thema's (pudding, etiquette, vet, ongelijkheid en nog veel meer) nemen we jullie mee langs de geschiedenis van ons eten. Met historische recepten en veel prachtige historische beelden.

Op 23 februari verscheen mijn eerste soloboek bij Nijgh Cuisine: TREK, Eten onderweg, toen en nu. Een lees- en kookboek over eten op reis, in heden en verleden.

Ik bezocht archieven en bibliotheken, ging kijken op schepen, in musea en bij de scouting en experimenteerde eindeloos in de keuken om op de geschiedenis geïnspireerde recepten te bedenken die helemaal van nu én helemaal van mij zijn. Het resultaat is een boek met twaalf hoofdstukken: over pelgrims, treinen, de marine, picknicken, kamperen en nog veel meer. Ik neem je mee door de hele geschiedenis van het reizen en stel ik altijd die éne vraag: maar wat aten ze dan?

Zie mijn speciale TREK-pagina met informatie over hoe je mijn boek koopt en een blogpagina met extra verhalen en recepten.