Over

Eten is overal. In mijn leven staat het op nummer één.


Thuis ging het altijd al over eten, en ik nam dat over. Op de middelbare school: ‘Hoe was school?’ ‘Gewoon. Wat gaan we eten?’, en ook tijdens mijn studies Geschiedenis en Frans. Ik kookte veel toen ik op kamers ging en begon in 2013 met de blog dekokendestudent.nl, voor mijn eigen plezier en voor andere (niet-)studenten die zo nu en dan eens een tip, recept of leuk verhaal willen lezen.
Tijdens mijn Erasmustijd in Parijs waren de colleges dermate saai dat ik alleen aan eten dacht. Ik besloot dat daar toch echt mijn hart lag. Maar hé, ik bleek eten met geschiedenis te kunnen combineren! De prachtige wereld van culinaire geschiedenis/food history/voedselgeschiedenis ging voor me open. Ik schreef er mijn scripties over en volgde de master Food History aan de Vrije Universiteit Brussel, bij Peter Scholliers.
Ondertussen had ik met veel plezier stage gelopen bij Delicious magazine en als bijbaantje ruim twee jaar meegewerkt aan De Grote Kleyn van mijn vader Onno Kleyn.

Wat doe ik nu


Momenteel schrijf ik voor Het Parool: ik heb een vaste receptenrubriek op de dinsdag en schrijf regelmatig interviews, reportages en grotere artikelen. In 2018 schrijf ik om de week een column over de geschiedenis van eten (Boven Tafel).
Sinds 2017 schrijf ik de vaste rubriek Eten bij… in het Archeologie Magazine en er verschenen artikelen er van me in Bouillon Magazine. Ik heb research voor artikelen en tv-programma’s gedaan en geef lezingen.
Ik geef af en toe culinair-historische rondleidingen door Amsterdam.

Ik ben in te schakelen voor onderzoek, het schrijven van artikelen over culinaire geschiedenis of andere eet-gerelateerde stukken en sta open voor nog veel meer!
Stuur een mail naar charlottekleyn@gmail.com.

Boeken!


In oktober 2018 verscheen Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, dat ik schreef met mijn vader Onno Kleyn bij Amsterdam University Press. Voor dit boek bestudeerde ik een jaar lang de oude kookboeken uit de Universiteit van Amsterdam. Aan de hand van verschillende thema's (van pudding tot etiquette en van vet tot ongelijkheid) nemen we jullie mee langs de geschiedenis van ons eten, mét recepten en heel veel mooi beeld. Ondertussen tekende ik een contract voor mijn volgende boek bij Nijgh Cuisine, dat staat op de planning voor 2020.

charlotte kleyn
© Oof Verschuren
Foto voorpagina © Alina Krasieva